Защо упражняването на авторски надзор е толкова важно?

В Авега Инженеринг обръщаме сериозно внимание на изпълнението на проектираните от нас конструкции. За нас упражняването на авторски надзор е неразделна част от строително-инвестиционния процес. Инженерите от екипа ни поддържат постоянна връзка със строителите. Упражняваме авторски надзор върху всички етапи от изграждането на конструкцията.
В конкретният случай ние приемаме армировката на етажна плоча от 10 етажна жилищна сграда. След обстоен оглед констатирахме, че при някои колони детайла на армировката против продънване не е изпълнен правилно. Установихме и значително заскрежаване на армировката, което отразихме в заповедната книга на обекта и предписахме да се бетонира едва след стопяването на леда от армировъчните пръти. Поради ниските температури, задължихме строителя да прилага мерките за бетониране в зимни условия. След дадените от нас указания всичко е коригирано.
Държа да отбележа, че строителите на показаната конструкция са изключително опитни и спазват безусловно всички наши препоръки.
Както знаете авариите в строителните конструкции са низ от грешки и/или неточности. Какво можеше да се случи ако бяхме пропуснали авторският надзор и строителя беше недобросъвестен и/или некомпетентен? Столчетата за продънване нямаше да бъдат надеждно закотвени. Евентуално строителят щеше да бетонира без необходимите добавки и без да се съобрази с предписанията за бетониране при отрицателни температури. Това можеше да доведе до много сериозни последствия за конструкцията: напукване на плочата, провисване и дори продънване.
Ето защо не считаме пропускането на авторския надзор за добра практика. За нас е важно инвеститорите да получават качествени и сигурни конструкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.