CPT и SPT в снимки

В началото на месец февруари присъствахме на геоложките проучвания на 2 наши обекта. Бяха извършени стандартните сондажно-проучвателни дейности, както и 2 по-специфични теста – CPT и SPT. Проучванията бяха реализирани от нашите партньори- Cityscape под ръководството на доц. Елена Демирева.

Статична пенетрация (CPT)

Съпротивлението при проникване (пенетрация) в почвите се счита за един от важните критерии за тяхната геотехническа оценка. Когато скоростта на проникване е постоянна или равномерно увеличаваща се, пенетрацията се нарича статична. Чрез статичната пенетрация могат да се изследват свързани и несвързани почви с различна консистенция и плътност.

Основните елементи на статичните пенетрометри са: опорна конструкция, устройства за натоварване и отчитане на приложените сили, щанги и конусен накрайник. По време на работата опорната конструкция трябва да бъде относително неподвижна. Това се постига чрез анкериране в почвата посредством винтови анкери или чрез монтирането и върху много тежко превозно средство (по някои препоръки над 20 тона). натоварването се осъществява обикновено от преместваем хидравличен блок, а големината на прилаганото усилие се измерва с манометри и ли други по-модерни измервателни уреди.

В показаното по-долу проучване е използван пенетрометър тип „холандски“, който е усъвършенстван от Begemann и има някои предимства пред други стандартни пенетрометри например: при натоварване на вътрешната щанга проникването на първите сантиметри дава върховото съпротивление, след което се увлича муфата на конуса, така че в отчета се добавя локалното триене близо до върха. Придвижването на тръбата дава пълното триене по цялата тръба, респективно пълното околно съпротивление. Установяването на локалното триене в основата на конуса е важна допълнителна информация за анализа на резултатите от пенетрацията.

 

Динамична пенетрация (SPT)

При динамичния пенетрометър проникването в почвата се осъществява чрез удари на една тежест (баба) с маса 63,5 kg падаща свободно върху наковалня от 76 cm, която чрез водещ прът (щанга) ги предава на върха на пенетрометъра. Масата и височината на падане са стандартизирани. При динамичния пенетрометър, за разлика от статични отпада нуждата от закотвяне в земната основа. Устройството му е по-просто. Той самият е лесно преносим, което предполага възможност за изпитване и в труднодостъпни места.

Тръбният пенетрометър  е създаден от Терцаги. Намерил е широко приложение в САЩ, където е известен под името SPT (Standard Penetration Test). Той е въведен в САЩ през 1922г., по-късно е усъвършенстван и  в днешно време е получил масово приложение в световната практика. Той се използва за комплексна оценка на свойствата на строителните почви. Основен критерий за това е броя на ударите N за проникване на стандартен тръбен накрайник на дълбочина 1 фут (0,305m).

Източници: Мирослав Тодоров, Владимир Костов. Земна механика

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.