Земна механика и фундиране

CPT и SPT в снимки

В началото на месец февруари присъствахме на геоложките проучвания на 2 наши обекта. Бяха извършени стандартните сондажно-проучвателни дейности, както и 2 по-специфични теста – CPT и SPT. Проучванията бяха реализирани от нашите партньори- Cityscape под ръководството на доц. Елена Демирева.

Статична пенетрация (CPT)

Съпротивлението при проникване (пенетрация) в почвите се счита за един от важните критерии за тяхната геотехническа оценка. Когато скоростта на проникване е постоянна или равномерно увеличаваща се, пенетрацията се нарича статична. Чрез статичната пенетрация могат да се изследват свързани и несвързани почви с различна консистенция и плътност.

Основните елементи на статичните пенетрометри са: опорна конструкция, устройства за натоварване и отчитане на приложените сили, щанги и конусен накрайник. По време на работата опорната конструкция трябва да бъде относително неподвижна. Това се постига чрез анкериране в почвата посредством винтови анкери или чрез монтирането и върху много тежко превозно средство (по някои препоръки над 20 тона). натоварването се осъществява обикновено от преместваем хидравличен блок, а големината на прилаганото усилие се измерва с манометри и ли други по-модерни измервателни уреди.

В показаното по-долу проучване е използван пенетрометър тип „холандски“, който е усъвършенстван от Begemann и има някои предимства пред други стандартни пенетрометри например: при натоварване на вътрешната щанга проникването на първите сантиметри дава върховото съпротивление, след което се увлича муфата на конуса, така че в отчета се добавя локалното триене близо до върха. Придвижването на тръбата дава пълното триене по цялата тръба, респективно пълното околно съпротивление. Установяването на локалното триене в основата на конуса е важна допълнителна информация за анализа на резултатите от пенетрацията.

 

Динамична пенетрация (SPT)

При динамичния пенетрометър проникването в почвата се осъществява чрез удари на една тежест (баба) с маса 63,5 kg падаща свободно върху наковалня от 76 cm, която чрез водещ прът (щанга) ги предава на върха на пенетрометъра. Масата и височината на падане са стандартизирани. При динамичния пенетрометър, за разлика от статични отпада нуждата от закотвяне в земната основа. Устройството му е по-просто. Той самият е лесно преносим, което предполага възможност за изпитване и в труднодостъпни места.

Тръбният пенетрометър  е създаден от Терцаги. Намерил е широко приложение в САЩ, където е известен под името SPT (Standard Penetration Test). Той е въведен в САЩ през 1922г., по-късно е усъвършенстван и  в днешно време е получил масово приложение в световната практика. Той се използва за комплексна оценка на свойствата на строителните почви. Основен критерий за това е броя на ударите N за проникване на стандартен тръбен накрайник на дълбочина 1 фут (0,305m).

Източници: Мирослав Тодоров, Владимир Костов. Земна механика

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.